Zorginstellingen starten verkoopprocedure Bavo-terrein

Parnassia Groep en GGZ Rivierduinen gaan over tot de verkoop van het Bavo-terrein te Noordwijkerhout. Het voormalige instellingsterrein heeft een oppervlak van ruim 30 hectare en is aangewezen als woningbouwlocatie voor maximaal 664 woningen. De verkoop vindt plaats door middel van een tender die bestaat uit een selectiefase en een biedingsfase. Makelaarskantoor Amgea Vastgoed Adviseurs begeleidt de tenderprocedure namens de zorginstellingen.

Parnassia Groep en GGZ Rivierduinen sloten eind 2015 een Anterieure Overeenkomst met de gemeente Noordwijkerhout, waarin de kaders voor de herontwikkeling zijn vastgelegd. Het nieuwe bestemmingsplan is op dit moment in voorbereiding en wordt naar verwachting vastgesteld in januari 2018. De zorginstellingen zullen zelf niet risicodragend participeren in de verdere ontwikkeling van het terrein. Zij zoeken een geschikte koper die hun gronden in het plangebied overneemt en de woonwijk tot ontwikkeling brengt. De opbrengsten uit de verkoop van grond investeren de zorginstellingen opnieuw ten behoeve van de psychische gezondheidszorg.

Het Bavo-terrein heeft de afgelopen honderd jaar dienstgedaan als psychiatrische instelling. In 1914 begonnen de Broeders van Liefde met de opvang en behandeling van patiĆ«nten in Noordwijkerhout. Op het instellingsterrein verbleven in de bloeitijd honderden geesteszieken. Als werkgever voor haar verplegend personeel en opdrachtgever voor plaatselijke ondernemers was Bavo een belangrijke economische factor in Noordwijkerhout. Na de verhuizing van Bavo Europoort naar Rotterdam aan het eind van de jaren-’90 zijn grote paviljoens en gebouwen gesloopt. In 2014 sloot GGZ Rivierduinen haar klinieken op het terrein. Op dit moment verblijven er nog negentig patiĆ«nten in beschermde woonvormen.

De nieuwe woningen op het Bavo-terrein komen te staan in een groene omgeving, waar de historie van het gebied herkenbaar zal blijven. Beeldbepalende elementen in het plan zijn onder meer de monumentale gebouwen en de Engelse landschapstuin uit de begintijd van de instelling.

DJI_0011

 

15 Feb 2017

Amgea in de landelijke top 30!

Amgea Vastgoed Adviseurs staat op nummer 28 in de landelijke top 30. Lees meer »
21 Apr 2015

Terras op Zuid nu in de verkoop

Terras op Zuid is een aantrekkelijk nieuwbouwplan met 50 terraswoningen aan de Klencke bij het dynamische woon-, werk- en uitga... Lees meer »
12 Dec 2014